Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών για εργασιακά, αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων


Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της για τα θέματα που αφορούν στις βασικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, στις περικοπές δαπανών και στα θέματα ενέργειας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
H εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ, δεν επιβεβαιώνει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Οι δύο πλευρές κινούνται πλέον πιο κοντά στην επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας, πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου.
Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει, επίσης, ότι «η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως και 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2019, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο δύο αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ έχει επίσης συμφωνηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε».
Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει περαιτέρω το ζήτημα των μαζικών απολύσεων, όπως είχε αρχικά ζητήσει το ΔΝΤ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος διάσωσης του 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας που λήγει το 2018, καταλήγει το δημοσίευμα του πρακτορείου.


Κυβερνητικές πηγές: Κανένα σχόλιο
«Κανένα σχόλιο» είναι η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών, οι οποίες επισημαίνουν πως όταν επέλθει συμφωνία, θα κοινοποιηθεί δια της επίσημης οδού και όχι από διαρροές.