Στις 6 Ιουνίου η πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Την Τετάρτη 7 Ιουνίου θα δοθεί φέτος για τη μεγάλη ομάδα των υποψηφίων, για εκείνους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι η αρχή των εξετάσεων θα γίνει από τη μικρότερη ομάδα, τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), την Τρίτη 6 Ιουνίου. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα εξετασθούν λίγο πάνω από 100.000 υποψήφιοι. Επίσης, υπάρχουν τρεις βασικές αλλαγές σε σχέση με έως πέρυσι: θα προηγηθούν οι απολυτήριες εξετάσεις και θα ακολουθήσουν οι Πανελλαδικές, θα υπάρχει τρίτη εξεταστική για τους μετεξεταστέους, ενώ στο πρόγραμμα δεν προβλέπονται επαναληπτικές εξετάσεις, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ υποψηφίων και των γονιών τους. Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν την Πέμπτη 29/6. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας κατάφερε να χωρέσει όλη την εξεταστική διαδικασία μέσα στον Ιούνιο.

Για υποψηφίους των ΓΕΛ το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

• Για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου οι απολυτήριες εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 11/5 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26/5, ενώ το διήμερο 29-30/5 θα γίνουν επαναληπτικές απολυτήριες για όσους απουσιάσουν δικαιολογημένα.

• Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31/5.

• Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και για αποφοίτους προηγούμενων ετών θα ξεκινήσουν στις 7/6 και θα ολοκληρωθούν στις 19/6.

• Από 23 έως 27/6 θα γίνουν οι εξετάσεις των μετεξεταστέων μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

• Οι πρακτικές δοκιμασίες (για ΤΕΦΑΑ κ.ά.) θα οργανωθούν 20/6 με 30/6.

• Την Πέμπτη 29/6 θα εκδοθούν τα αποτελέσματα. Κατόπιν έως τα μέσα Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

• Οσοι δεν πάρουν απολυτήριο, δηλαδή δεν τα καταφέρουν ούτε μετά τις εξετάσεις για τους μετεξεταστέους στις 23-27/6, θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία τον Σεπτέμβριο και κατόπιν θα μπορούν να εγγραφούν σε ΙΕΚ ή στη Β΄ ΕΠΑΛ για να πάρουν ειδικότητα.

• Θετικό του νέου συστήματος (με την έναρξη των Πανελλαδικών στις 6/6) είναι ότι τα μαθήματα στα γυμνάσια θα ολοκληρωθούν στα τέλη και όχι στα μέσα Μαΐου, όπως γινόταν έως πέρυσι, επειδή τότε άρχιζαν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
http://www.kathimerini.gr/ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Έντυπη