Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2016


Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μερικές ημέρες αφού ο επικεφαλής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου κατηγόρησε το Βερολίνο ότι εκμεταλλεύεται ένα «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ προς όφελός του.

Το πλεόνασμα είναι πιθανόν να επιδεινώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον του Βερολίνου, το οποίο προσπαθεί να προστατεύσει το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο φέτος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε το 2016 στα 252,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό επίπεδο των 244,3 δισ. ευρώ το 2015, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

«Το πλεόνασμα-ρεκόρ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Μαρτσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW, που τάσσεται υπέρ ισχυρότερων επενδύσεων στη Γερμανία.

«Οι Ευρωπαίοι γείτονες θα επωφεληθούν από τις ισχυρότερες επενδύσεις στη Γερμανία», δήλωσε. «Η Γερμανία, ωστόσο, θα επωφεληθεί πρώτη και καλύτερη, καθώς το επενδυτικό έλλειμμα και τα επακόλουθα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα είναι επιζήμια για την εγχώρια οικονομία».

Η Κομισιόν και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τη Γερμανία να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία απορρίπτει αυτή την κριτική, λέγοντας ότι έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ζήτηση εισάγοντας ένα εθνικό κατώτατο μισθό το 2015 και συμφωνώντας σε σημαντική επέκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης το 2016. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για το οδικό δίκτυο, τις ψηφιακές υποδομές και τους αιτούντες άσυλο, ενώ εμμένει στο στόχο για τη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ