Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων


Σε φάση υλοποίησης περνά πλέον ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΛ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στον πρώην Δήμο Κοιλάδας, μετά και την ένταξη από την Περιφέρεια, στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, του έργου δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Τ.Κ. Μάνδρας - Κουτσόχερου Δήμου Λαρισαίων, προϋπολογισμού 3.224.000 ευρώ.
Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου, χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή ως ιδιαίτερα σημαντική αφού λύνει ένα σημαντικό ζήτημα για την περιοχή της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου. Είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας, αντιμετωπίζει προβλήματα από τη μη ύπαρξη δικτύου αποχέτευσης στα χωριά, ενώ περαιτέρω προβλήματα προκύπτουν από την μικρή απορροφητικότητα του εδάφους της περιοχής.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΛ έχει εκπονήσει συνολική «Μελέτη Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων τ. Δήμου Κοιλάδας»,.
Ειδικότερα, για τους επτά οικισμούς του πρώην Δήμου Κοιλάδας (Κοιλάδα, Αμυγδαλέα, Ελευθερές, Μάνδρα -Κουτσόχερο, Λουτρό, και Ραχούλα) βασικός στόχος είναι η δημιουργία των βασικών υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων με αποκεντρωμένη επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικισμός θα έχει δίκτυο αποχέτευσης και την δική του εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
Έχουν επιλεγεί διαφορετικού τύπου τεχνολογίες για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) για κάθε οικισμό και μάλιστα μη συμβατικές, όπως αυτές που εφαρμόζονται σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πόλεις και που θα λύσουν τα τοπικά προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό εντός του 2017 αναμένεται να δημοπρατηθεί με χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΛ η δημιουργία κατασκευής εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και το σχετικά έργα αποχέτευσης του οικισμού της Κοιλάδας, συνολικού προυπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ περίπου.
http://www.thessalianews.gr/