Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,392 δισ. ευρώ το 2016


Tέλος στα όποια σενάρια για εκλογές τον Απρίλιο λόγω «κόφτη» και νεών μέτρων, βάζει η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ότι επετεύχθη υπερδιπλάσιο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.
 
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών καταγράφεται υπερκάλυψη στους στόχους τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες.
 
Τι σημαίνουν ολα αυτά; Ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Οι δανειστές ζητούσαν νέα μέτρα σε περίπτωση που οι παροχές Α.Τσίπρα δεν επέτρεπαν να πιαστεί ο στόχος οτυ πλεονάσματος.
 
Ακόμα και ο «κόφτης» κάθε έτους θα ενεργοποιείται ή όχι αναλόγως με το αν ο δημοσιονομικός στόχος επετεύχθη ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση οι παροχές Α.Τσίπρα φαίνεται δεν επρέασαν αρνητικά το ελληνικό πρόγραμμα και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα στον ελληνικό τουρισμό και στα ταμεία του κράτους.
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,392 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 1,983 δισ. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 είχε διαμορφωθεί στα 2,27 δισ. ευρώ.
 
Στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 1,185 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,530 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017) για έλλειμμα 3,617 δισ. ευρώ.
 
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 53.968 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.616 εκατ. ευρώ ή 3,1% έναντι του στόχου. 
 
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
 
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49,796 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,819 δισ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2017.
 
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3,265 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 22 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,287 δισ. ευρώ).
 
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 4,172 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 204 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
 
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,026 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
 
Το πλεόνασμα είναι η βασική μέτρηση με βάση την οποία η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να «φορτώνει» κι άλλα μέτρα στον ελληνικό λαό. Το πλεόνασμα που επετεύχθη θα αποτελέσει και βασικό διαπραγματευτικό «χαρτί» και για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 
http://www.pronews.gr/του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου