Σημαντική νίκη για την κυβέρνηση τα μέτρα για τους συνταξιούχους - Πλήρης αιφνιδιασμός στην αντιπολίτευση από την απάντηση των Θεσμών


Η αποδοχή εκ μέρους του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ της επιστολής του ΥΠΟΙΚ για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM αποτέλεσε τη είδηση της ημέρας.
Η εξαγγελία από την ελληνική κυβέρνηση των μέτρων παροχών προς τους συνταξιούχους αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και στον σκληρό πυρήνα των Βρυξελών, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι ήταν μια σωστή απόφαση.
Δεν πήρε ρίσκο το Μέγαρο Μαξίμου όταν εξήγγειλε -αίφνης είναι η αλήθεια- τα μέτρα.
Ήξερε πολύ καλά τις ισορροπίες, είχε υπολογίσει τις πιθανές επιπτώσεις. Το γεγονός ότι δεν ειδοποίησε, προηγουμένως τους Θεσμούς για να προχωρήσει στην διάθεση του πλεονάσματος, τελικά προσπελάστηκε εύκολα.Η δανειστές αντέδρασαν με επιστολή στις 22/12 ζητώντας διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο μέχρι τις 24/12.  Η επιστολή στάλθηκε, αμέσως μετά το Γ. Ντάισελμπλουμ ενέκρινε την έναρξη των συζητήσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Όλα εξελίχθηκαν σε σύντομους χρόνους και η κυβέρνηση αντέδρασε "επαγγελματικά" και στον τόνο και ύφος που αντιλαμβάνονται οι κεντροευρωπαίοι.
Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πως οι Θεσμοί δε θα έκαναν κάποιο σχόλιο, πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά τελικά αυτό ήρθε πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» της επιστολής Τσακαλώτου.
Η απόφαση της Αθήνας και η στρατηγική της είναι καμία παρέκκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση και όλα αυτά να ενεργοποιηθούν άμεσα και σίγουρα εντός του Ιανουαρίου.
Τώρα η αντιπολίτευση στο σύνολό της δείχνει και είναι αιφνιδιασμένη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου. Θέλουν να καταδείξουν ότι η κυβέρνηση υποχώρησε σε συγκεκριμένα θέματα, που ζητούσαν οι δανειστές ως «εγγύηση» για τις παροχές.
Η ΝΔ παρουσίασε την επιστολή, ως επιστολή «συμμόρφωσης» την ώρα που εκ των πραγμάτων είχε  συνταχθεί με τις θέσεις Β.Σόιμπλε και ως εκ τούτου δεν ψήφισε το βοήθημα στους συνταξιούχους.  
Αυτό γιατί αντιλαμβάνεται  ότι έχει υποστεί μια ήττα, καθώς στάθηκε επικριτικά σε μια έκτακτη χορήγηση, την καταψήφισε, η χορήγηση όμως τελικά πέρασε ως γραμμή και από τους δανειστές και τώρα προσπαθεί να ανακαλύψει «τρωτά» σημεία.
Όπως ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Αφού βάφτισε το επίδομα "13η σύνταξη στο εσωτερικό" και "εφάπαξ βοήθημα" στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει "επιστολή συμμόρφωσης", η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελείς όρους για τη χώρα»,
Δυστυχώς όμως της ΝΔ της διαφεύγει το πραγματικό αυτονόητο: Πως θα εξηγήσει ότι καταψήφισε μια σειρά μέτρων ανακούφισης των πολιτών  το οποίο δέχθηκαν οι Βρυξέλες αλλά δεν δέχθηκε η ίδια!
Πως έσπευσε να ουσιαστικά να υιοθετήσει την γραμμή Σόιμπλε ότι θα ανατραπούν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, χωρίς στην ουσία να παίρνει ξεκάθαρη θέση αλλά με υπονοούμενα και δηλώσεις ότι «η κυβέρνηση θα τα πάρει πίσω διπλά και τρίδιπλα».
Παράλληλα δεν πήρε θέση για τα παράλογα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ που ζήτησε πρόσφατα το ΔΝΤ.
Αναμφισβήτητα η θετική κατάληξη των μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους πρόκειται για μια νίκη τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο της κυβέρνησης,
Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η ουσία που είχε η απόφαση του Μαξίμου για τα μέτρα παροχών είναι ότι πρώτη φορά από το 2010 η Αθήνα λαμβάνει ια απόφαση και την επιβάλλει στους δανειστές. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο μέλλον.