Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην στρατιωτική θητεία - Κίνητρα για στράτευση στα 18 -Εκτός όσοι είναι παχύσαρκοι


Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην θητεία καθώς είναι στα σχέδια του υπουργείου να γίνεται αυτή αμέσως μετά το Λύκειο ενώ θα μένουν εκτός στρατεύματος οι έχοντες περιττά κιλά
Κίνητρα για όσους νέους -και νέες- προσέρχονται εθελοντικά για στράτευση στα 18 επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, κάθε νέος που θα κατατάσσεται εθελοντικά θα λαμβάνει:
1. Επαγγελματική κατάρτιση με πιστοποίηση του Δημοσίου,
2. Άδεια οδήγησης,
3. Μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών,
4. Μπόνους για στρατιωτική θητεία
«Ο Στρατός πρέπει να γίνει ελκυστικός στους 18ρηδες και γι’ αυτό θα τους δώσουμε κίνητρα» επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου.
Αναφορικά με τη στράτευση γυναικών, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως υπάρχει στα σχέδια του και αυτό το ενδεχόμενο, πάλι παρέχοντας κίνητρα σε όσες γυναίκες επιθυμούν ένταξη στο στράτευμα.
«Ετοιμάζουμε ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Microsoft, ώστε οι δεκαοκτάχρονοι που προσέρχονται εθελοντικά για στράτευση, παράλληλα με τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, να έχουν τη δυνατότητα μέσω των Κέντρων της «Διά Βίου Εκπαίδευσης» να κάνουν μαθήματα προγραμματιστών και κατά την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν λάβει πιστοποίηση από τη Microsoft και τον Στρατό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.
Εκτός Ενόπλων Δυνάμεων οι παχύσαρκοι
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, δεν θα επιτρέπεται στο εξής η είσοδος στις Ένοπλες Δυνάμεις σε όσους εμφανίζουν “ελαφρά παχυσαρκία”, καθώς κρίνονται “ικανοί δεύτερης κατηγορίας” (Ι2) και επομένως “ακατάλληλοι” προς κατάταξη..
Το ΣτΕ δέχθηκε μάλιστα ότι το πρόβλημα της “ελαφράς παχυσαρκίας” μπορεί νομίμως να κρατήσει την πόρτα κλειστή, ακόμα και για την είσοδο υποψηφίου σε θέση ανθυπασπιστή γραμματέα του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και η μειοψηφία αμφισβήτησε κατά πόσον απαιτείται και για αυτή την θέση να καλύπτονται οι σωματικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές που προβλέπονται για την κατάταξη αξιωματικών και υπαξιωματικών απ’ ευθείας στα μόνιμα στελέχη.
Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού μετά από προκήρυξη προ 8ετίας 25 θέσεων ανθυπασπιστών γραμματέων δικαστικού σώματος Ενόπλων Δυνάμεων, απέρριψε υποψήφια λόγω ελαφράς παχυσαρκίας και την έκρινε ακατάλληλη (Ι2), καθώς είχε ύψος 1.65 μ. και βάρος 82 κιλά και δεν πληρούσε τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
http://www.pronews.gr/