Η Βάδη - Βυρτεμβέργη σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες.


Σε δραστικά μέτρα για την απέλαση προσφύγων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θέλει να προχωρήσει ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, ο οποίος ανήκει στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων -και στο οποίο αναφέρεται και η Bild-  ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου θα προτείνει μεταξύ άλλων μείωση των παροχών προς τους πρόσφυγες και δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αίγυπτο. 

Συγκεκριμένα, στο έξι σελίδων έγγραφο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), o υπουργός Τόμας Στρομπλ αναφέρει σχετικά με τις παροχές προς τους πρόσφυγες: «Όχι μετρητά, παρά μόνο τροφή, νερό, είδη υγιεινής και ρουχισμό. Είδη τα οποία απλώς θα αρκούν μερικές μέρες μέχρι να απελαθούν».

«Όποιος αναζητά προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν επιτρέπεται να έχει ως προτεραιότητα τις κοινωνικές παροχές. Η προσφορά προστασίας σε πρόσφυγες δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους παρέχουμε και το επίπεδο ζωής μας» σημειώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «όποιος (πρόσφυγας) δεν έχει άδεια παραμονής θα πρέπει να φεύγει». Η διαδικασία απέλασης θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μόλις κρίνεται η αίτηση παροχής ασύλου.

Ο Στρομπλ προτίθεται να παρουσιάσει την πρόταση αυτή την Τρίτη σε συνάντηση των ομολόγων του των γερμανικών κρατιδίων. 

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια εβδομάδα αργότερα αρχίζει το πανγερμανικό συνέδριο του CDU, όπου ο Στρόμπλ προτίθεται επίσης να παρουσιάσει την πρότασή του. Αν οι σύνεδροι την υπερψηφίσουν τότε η μέχρι τώρα πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για το προσφυγικό θα έχει τελειώσει, επισημαίνει η Bild.

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους στόχους» αναφέρει το έγγραφο «και εάν κριθεί απαραίτητο να φτιάξουμε μια νέα νομική βάση για συνεκτική δράση ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζεται.

Πρόσφυγες που δεν έχουν αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα θα πρέπει να επιστρέφονται άμεσα στις χώρες προέλευσής τους ή σε μία ασφαλή τρίτη χώρα. Παράλληλα όσοι διαπράττουν εγκλήματα ή αποκρύπτουν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα παροχής ασύλου.

Σύμφωνα με τον Στρομπλ, η απόκρυψη στοιχείων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς -σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου- «οι πρόσφυγες πετάνε συχνά τα διαβατήριά τους, δίνουν ψεύτικα στοιχεία και δεν βοηθούν έτσι στην έκδοση νέων».

Μάλιστα, ο Στρομπλ ζητά να χάνουν το άσυλο όσοι από τους πρόσφυγες επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους για διακοπές. Ο ίδιος ζητά να στέλνονται οι πρόσφυγες σε ασφαλείς περιοχές στο Αφγανιστάν και όσοι πρόσφυγες διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται κατευθείαν στην Αίγυπτο ή στην Τυνησία.

Καλεί, επίσης, να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα, τόσο με την Αυστρία, όσο και με την Ελβετία.
http://www.tovima.gr/