Φυσικό ζιζανιοκτόνο από Ελληνίδες φοιτήτριες



Το πρώτο βραβείο κέρδισαν τρεις απόφοιτες της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας στον Διαγωνισμό «ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» μετά την παρουσίαση ενός φυσικού ζιζανιοκτόνου.
Πρόκειται για τις Αναστασία Λαζαρίδου, Αικατερίνη Συμεωνίδου και Φανή Καρκαντά, οι οποίες απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ».
Οι τρεις σπουδάστριες στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών, ανέπτυξαν μια πρωτότυπη μέθοδο παραγωγής φυσικού και ακίνδυνου για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνου σκευάσματος.
Όπως παρουσίασαν, αυτό το σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις βιολογικές καλλιέργειες με εξαιρετική αποτελεσματικότητα για όλους τους τύπους ζιζανίων και χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Έχει ως δραστικό συστατικό το ριγανέλαιο, το οποίο ενσωματώνεται σε βρώσιμο φορέα και μετατρέπεται με νανο-τεχνολογική μέθοδο σε σκόνη.
Χάρη στη βράβευση, οι τρεις σπουδάστριες θα παρακολουθήσουν μαθήματα επιχειρηματικότητας (με αμοιβή, υποτροφία 3200 ευρώ) και στο τέλος της περιόδου θα τούς γίνει πρόταση από φορείς για την εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος.
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι δύο επιβλέποντες των πτυχιακών των τριών νεαρών σπουδαστριών, Ιωάννης Βασολάκογλου (γεωπόνος-ζιζανιολόγος) και Κωνσταντίνος Πετρωτός (χημικός μηχανικός/μηχανικός γεωργικών βιομηχανιών) καθώς και ο μηχανικός βιοσυστημάτων Πασχάλης Γκουτσίδης, έχει προχωρήσει ήδη σε κατοχύρωση της εφεύρεσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ, ενώ βρίσκεται σε τελική φάση και η έκδοση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Η παραγωγή του συγκεκριμένου σκευάσματος γίνεται με φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία και είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ