Ν. Κοτζιάς-Φ. Μπεσίμι: «Ειλικρινής και ανοιχτή η συζήτηση για τα ΜΟΕ»


Σε δημιουργική τροχιά μπήκαν σήμερα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό επιβεβαίωσαν μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων και αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φατμίρ Μπεσίμι.
Η συζήτηση, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, ήταν «ζεστή, ειλικρινής και ανοιχτή», δημιουργώντας σαφείς ελπίδες για το μέλλον. Συζήτηση που θα συνεχιστεί στα τέλη Ιουνίου κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, όπου θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος των MOΕ, αφού θα προηγηθεί η συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς διευθυντές που θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.
Μετά από τρεις συναντήσεις - στη Βουδαπέστη, στη Ρίγα και στην Αττάλεια- των δύο υπουργών Εξωτερικών, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, συγκροτήθηκε μια λίστα προτάσεων που σε ένα μεγάλο τμήμα συμπίπτουν, αλλά σε ορισμένα τμήματα χρίζουν διευκρινήσεων και από τις δύο πλευρές. Ο ίδιος όπως εξήγησε, έχει ζητήσει για ορισμένα μέτρα τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του αρμόδιου επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, για να διαμορφωθούν προγράμματα, που αυτοχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, στο πλαίσιο μιας πιθανής προγραμματικής συμφωνίας σε ΜΟΕ.
Ο κ. Κοτζιάς κατά τη συνάντηση εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην συζήτηση των κομμάτων της πΓΔΜ υπό τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι «στους Ευρωπαίους εταίρους μας λέμε πάντα ότι οι ρεαλιστικές φωνές όπως του Φατμίρ Μπεσίμι πρέπει να ακούγονται με προσοχή».
Κατά τη συνάντηση οι δύο άνδρες συζήτησαν, όπως είπαν τα κοινά οράματα και τις ελπίδες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Μπεσίμι τόνισε ότι για τα ανοιχτά θέματα των δύο χωρών υπάρχει δυνατότητα λύσης, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μόχλευση συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας ώστε να βρισκόμαστε στο μέλλον στην ίδια ευρω-ατλαντική οικογένεια. Οι ιδέες για το θέμα του ονόματος είναι ευπρόσδεκτες, πρόσθεσε και ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πρόθεση του κ. Κοτζιά να επισκεφθεί τα Σκόπια, επισημαίνοντας ότι θα βρει την ίδια θερμή υποδοχή με την σημερινή συνάντηση.
Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια, είπε, ότι θα προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνοντας πως ο κ. Κοτζιάς έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουμε- η χώρα μου και η περιοχή μας- το ατλαντικό μονοπάτι».
Ο κ. Μπεσίμι αναφέρθηκε και στη διαμεθοριακή συνεργασία των δύο χωρών σημειώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα που θα αφορούσαν αδελφοποιήσεις πόλεων και συνεργασίες σε πολλούς τομείς για την υλοποίηση των ΜΟΕ στη σχέση των δύο χωρών , διότι, όπως τόνισε, υπάρχει γερή βάση για να γίνει αυτό, οικονομική συνεργασία και επενδύσεις που πρέπει να ενισχυθούν στο μέλλον.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ για το αν η επίσκεψή του αυτή στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει θετικά στην υπέρβαση της πολιτικής αστάθειας που υφίσταται στη χώρα του, ο κ. Μπασίμι είπε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα βοηθά ακόμη και χωρίς τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα του, εκφράζοντας την αισιοδοξία του- περισσότερο από την περασμένη εβδομάδα- για την έξοδο από την κρίση, όχι μόνο όσον αφορά στην πολιτική σταθερότητα αλλά και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσει ταχύτερα και θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον ευρω-ατλαντικό χώρο.
«Προσδοκώ» είπε, «η επίσκεψη αυτή να αντικατοπτρίσει το πνεύμα της συζήτησης με τον φίλο μου τον Νίκο Κοτζιά, γιατί όταν μιλάμε για σχέσεις καλής γειτονίας ξεκινά ο καθένας από τον εαυτό του και τον αμοιβαίο σεβασμό σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε την κοινωνική συνοχή και ην οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε επίπεδο κοινωνίας και σχέσεων καλής γειτονίας».
Μετά το πέρας της συνάντησης οι κ. κ. Κοτζιάς και Μπεσίμι παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ