Ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ εισέπραξε η Αυστρία σε τόκους από την Ελλάδα


Τα 101,73 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ποσό των τόκων που έχει εισπράξει η Αυστρία από την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, για τη συμμετοχή της Βιέννης στο πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύτηκαν από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η ελληνική κυβέρνηση είχε εμβάσει μέχρι τις 31.12.2014 το ποσό αυτό στην Αυστρία, για την έως τώρα συμμετοχή της χώρας αυτής με 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το 2010, ενώ η Βιέννη έχει αναλάβει επιπλέον εγγυήσεις ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του EFSF.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στο ΑΡΑ από την Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), οι αυστριακές τράπεζες, όπως και πολλές τράπεζες άλλων χωρών, έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αξιώσεις των ευρισκόμενων κατά πλειοψηφία σε αυστριακή ιδιοκτησία τραπεζών απέναντι στην Ελλάδα, ανέρχονταν στα τέλη του 2014 σε «μόλις» 153 εκατομμύρια ευρώ και, ως εκ τούτου, οι άμεσοι κίνδυνοι από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν σχετικά μικροί, επισημαίνεται από την πλευρά της ΑΚΤ.