ΠΓΔΜ: Νεκροί 5 αστυνομικοί σε συγκρούσεις στην πόλη Κουμάνοβο


Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον Αλβανών ενόπλων σε προάστιο της πόλης Κουμάνοβο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν από λίγο η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, δήλωσε πως έχασαν επίσης τη ζωή τους ορισμένοι από τους ενόπλους, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. 
Η ίδια επισήμανε πως οι αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες περί θυμάτων μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σε προάστιο της πόλης Κουμάνοβο.

Μάχες 15 ωρών 

Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη».
Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.
Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό των μελών της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι οι «τρομοκράτες» προφανώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ (στην οποία έχει εκδηλωθεί βαθιά πολιτική κρίση) και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Ισχυρές δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας». Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ με όπλα, βόμβες και ρουκέτες, ανέφερε η αστυνομία.
Το Κουμάνοβο, μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, θύμιζε το βράδυ του Σαββάτου "πόλη φάντασμα", καθώς ο πληθυσμός της πόλης κλείστηκε στα σπίτια του, τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούσαν και στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστα οχήματα.
Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από τη λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UÇK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ