Προβάδισμα 3,3 και 2,7 μονάδων δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Rass...Palmos Analysis: Προβάδισμα 5,5 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός Βουλής ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ!


Σημαντικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ φέρεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προηγείται της ΝΔ με 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, με τη Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα. Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαφορά έχει μειωθεί κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του Tvxs.gr, έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά των κομμάτων στην προηγούμενη δημοσκόπηση).
· ΣΥΡΙΖΑ 28,1 % (29,4%)
· ΝΔ 22,6% (22%)
· Χρυσή Αυγή 6,7% (5,7%)
· Το Ποτάμι 5,5% (4,1%)
· ΚΚΕ 4,3% (4,3%)· Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3% (3,2%)
· ΠΑΣΟΚ 2,1% (3%)· Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1,5%
· ΛΑΟΣ 1,4% · Άλλο κόμμα 5% (5,8%)
·Αναποφάσιστοι 14,8% (12,1%)
· Λευκό/Άκυρο 1,6% (3,5%)
· Αποχή 2,7% (2,9%)
·Δεν απαντώ 1,5% (1,9%)
Από τα ποσοστά αυτά, σε σύγκριση με τα ποσοστά της προηγούμενης εβδομάδας, εκτός από το προφανές που είναι η μείωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, προκύπτουν και άλλα αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αρχικά, στην προηγούμενη έρευνα δεν υπήρχε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, το οποίο μοιάζει να έχει φέρει ένα αρκετά σημαντικό χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να έχουν πέσει κάτω του 3% που είναι το όριο για την είσοδο στη Βουλή! Πάντως, το κόμμα του κ. Παπανδρέου επίσης δεν πλησιάζει το 3%.
Σημαντική είναι, επίσης, και η πτώση στο ποσοστό των ΑΝΕΛ, που έχασαν σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα και επίσης βρίσκονται κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αν και βρισκόμαστε μια εβδομάδα πιο κοντά στη διεξαγωγή των εκλογών, το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει αυξηθεί! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι αρκετά υψηλό (εάν ήταν κόμμα, θα ήταν τρίτη δύναμη) και ως εκ τούτου ανάλογα με το πώς θα μοιραστεί στα κόμματα μπορεί να φέρει σημαντικότατες ανακατατάξεις.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη άνοδος σημειώνουν τα ποσοστά του Ποταμιού, αλλά και η πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. 
Στα άλλα στοιχεία της έρευνας, σ
το ερώτημα «μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, ποιος θεωρείτε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», τον κ. Σαμαρά επιλέγουν 42% των ερωτηθέντων και τον κ. Τσίπρα 33%. Κανένας από τους δύο απάντησαν (αυθόρμητα) 22%. Δεν απάντησαν 3% του δείγματος.
Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης («ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα εσείς ψηφίζετε, ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα έρθει πρώτο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές») 68% απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, 19% απάντησαν η ΝΔ και 1% άλλο κόμμα. Δεν απάντησαν 12% των ερωτηθέντων.
Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε την περίοδο 5 και 7-8 Ιανουαρίου 2015.
http://www.eklogika.gr/



Προβάδισμα 3,3 και 2,7 μονάδων δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της Rass

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα δημοσιευτούν αύριο, Σάββατο. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Πιο αναλυτικά, στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου, διαμορφώνονται ως εξής: 
·ΣΥΡΙΖΑ 27,1%
· ΝΔ 23,8%
·Το Ποτάμι 6,7%
·Χρυσή Αυγή 4,5%
·ΚΚΕ 4,2%
·ΠΑΣΟΚ 3,2%
·ΑΝΕΛ 2,8%
·Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,2%
·ΛΑΟΣ 1,1%
· Άλλο κόμμα 4%
·Άκυρο/λευκό 2,5%
· Αναποφάσιστοι 9,6%
· Αποχή 6%
· Δεν απαντώ 2,3%
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass, η οποία διεξήχθη στις 7 και 8 Ιανουαρίου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
·ΣΥΡΙΖΑ 29,8%
· ΝΔ 27,1%
·Χρυσή Αυγή 5,2%
·Το Ποτάμι 5%
·ΚΚΕ 4,8%
·ΠΑΣΟΚ 3,4%
· ΑΝΕΛ 2,5%
·Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,2%
· Άλλο κόμμα 4%
·Άκυρο/λευκό 2%
· Αδιευκρίνιστη ψήφος 14%