Συγχωνεύονται οι εταιρείες Μύθος και FIX


Τη στιγμή που η δανέζικη εταιρεία ζυθοποιίας Carlsberg ανακοίνωνε πως αναμένεται να πάρει στην κατοχή της το 51% της ελληνικής Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, μια στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στη Μύθος και τη FIX βρίσκεται στο παρά... ένα.
Το ένα γεγονός δεν είναι άσχετο με το άλλο.
Η συμφωνία των δύο εταιρειών θα «γεννήσει» μια νέα εταιρεία που θα φέρει το όνομα Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία και σε αυτήν το πλειοψηφικό πακέτο θα το έχει η Carlsberg, που δηλώνει στο Reuters αποφασισμένη να κάνει σημαντικό εμπορικό βήμα στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 49% των μετοχών θα παραμείνει στους σημερινούς μετόχους της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Όπως αναφέρει το fpress, πρόεδρος στη Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα είναι ο κ. Lars Lehmann από τον όμιλο Carlsberg Group και διευθύνων σύμβουλος ο νυν επικεφαλής της Μύθος Ζυθοποιία κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης. Η νέα εταιρεία θα έχει μερίδιο αγοράς 29% και θα είναι πλέον ο ισχυρός ανταγωνιστής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Τη χρήση του 2013 ο κύκλος εργασιών της Μύθος Ζυθοποιία διαμορφώθηκε στα 92,17 εκατ. ευρώ, έναντι 84,75 εκατ. ευρώ το 2012, και τα κέρδη προ φόρων στα 6,1 εκατ. ευρώ, από 3,21 εκατ. ευρώ το 2012. Από την άλλη πλευρά, ο τζίρος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας το 2013 ανήλθε στα 53 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνία. Το ίδιο είχε συμβεί και την περασμένη άνοιξη, αν και τότε οι διαπραγματεύσεις μπήκαν στον... πάγο. Το ενδιαφέρον όμως των Δανών για τη FIX αποδείχτηκε ισχυρό και οι δύο πλευρές ξανακάθισαν στο τραπέζι στα μέσα του καλοκαιριού. Τελικά, οι όροι του deal συμφωνήθηκαν και οι συσχετισμοί δυνάμεων σε έναν από τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους καταναλωτικών προϊόντων της χώρας φαίνεται να αλλάζουν σημαντικά