Στο στόχαστρο οι μίζες στην Ελλάδα


Μετά από παράκληση της Αθήνας, η εισαγγελία του Μονάχου έκανε έφοδο στα γραφεία της κατασκευάστριας των τανκς Leopard, KMW με αφορμή τις έρευνες των ελληνικών εισαγγελικών αρχών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Η εισαγγελία του Μονάχου πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα έρευνα στα γραφεία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Krauss-Maffei-Wegmann (KMW), στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Αφορμή οι υποψίες για την καταβολή προμηθειών σε Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, την τελευταία δεκαετία γνωμοδότησαν υπέρ της αγοράς τεθωρακισμένων τύπου Leopard 2 συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως μεταδίδουν οι γερμανικές δημόσιες ραδιοφωνίες NDR, WDR και δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου έγινε μετά από παράκληση των εισαγγελικών αρχών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο μικροσκόπιο των ελληνικών εισαγγελικών αρχών βρίσκεται και η αγορά από την KMW των οβιδοβόλων PzH 2000 για σχεδόν 190 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο στην περίπτωση των Leopard όσο και στην περίπτωση των PzH 2000 αρμόδιοι για αμυντικές προμήθειες και υπάλληλοι του στρατού στην Ελλάδα ενδέχεται να έλαβαν μίζες από μεσάζοντες. Μέχρι σήμερα πάντως η γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW απορρίπτει όλες τις σε βάρος της κατηγορίες.
«Τα χρήματα ανήκουν στο λαό»
Στο στόχαστρο οι βιομηχανίες KMW, Rheinmetall και Atlas
Στο στόχαστρο οι βιομηχανίες KMW, Rheinmetall και Atlas
NDR, WDR και Süddeutsche Zeitung σημειώνουν επίσης ότι η εισαγγελία στην Αθήνα απηύθυνε κατηγορίες σε βάρος 13 πρώην συνεργατών των εταιριών Rheinmetall και Altas για συνέργεια σε διαφθορά. Η Rheinmetall είχε πουλήσει στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια μέσω της θυγατρικής της Defence Electronics το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα Asrad για 150 εκατομμύρια ευρώ. Η Altas ανήκε την εποχή της αγοράς στην βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE.
Όπως επισημαίνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα του Μονάχου παλαιότερα ήταν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εκείνες που πληροφορούσαν τους συναδέλφους τους στην Αθήνα για περιπτώσεις χρηματισμού στην Ελλάδα και εκείνοι στη συνέχεια ήταν σε θέση να ακολουθήσουν τα ίχνη του χρήματος μέχρι τους παραλήπτες τους. Στο μεταξύ όμως στην Ελλάδα μια νέα γενιά έχει αναλάβει τα ινία στο χώρο της δικαιοσύνης αρνούμενη να παρακολουθεί αμέτοχη την διαφθορά που καταστρέφει το δημόσιο. Στο ενεργητικό της έχει ήδη εντυπωσιακές επιτυχίες. Ένας από τους πλέον επιτυχημένους ανακριτές είναι ο Γαβριήλ Μάλλης, ο οποίος στις αρχές του χρόνου είχε φωνάξει σε έναν συμπατριώτη του και…διαμεσολαβητή: «Τα χρήματα ανήκουν στο λαό».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (Süddeutsche Zeitung, dpa, afp)