Έφυγαν οι παραθεριστές, άφησαν τα σκυλιά


Κάθε χρόνο αυτή την εποχή στα παράλια της Λάρισας, κάνουν την εμφάνιση τους κάποια κουτάβια, τα οποία περιπλανώνται στους έρημους δρόμους της περιοχής. Πρόκειται για σκυλάκια που δεν έχουν γεννηθεί από τα αδέσποτα που κυκλοφορούν, με τους κατοίκους να σημειώνουν πως το φαινόμενο εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Η πιο πιθανή εξήγηση που δίνουν είναι πως πρόκειται για κουτάβια τα οποία εγκαταλείφτηκαν από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ήθελαν να τα κρατήσουν. Άλλωστε η περιοχή από τον Αγιόκαμπο μέχρι το Κόκκινο Νερό αυτή την εποχή είναι σχεδόν έρημη και οποιοσδήποτε προχωρεί σε μια τέτοια πράξη, δύσκολα γίνεται αντιληπτός.
Επίσης είναι πιθανόν οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες των ζώων να πιστεύουν πως οι ελάχιστοι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους διατηρούν σκύλους στις αυλές των σπιτιών τους ή στα κτήματα τους, θα ενδιαφερθούν για την τύχη των τετράποδων, προσφέροντας έστω, λίγο φαγητό.
Έτσι τα μικρά ζωάκια πετιούνται στον δρόμο με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν...
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας ζώων, τα τετράποδα που εγκαταλείπονται σε τουριστικά θέρετρα τον χειμώνα όπου τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, οι ταβέρνες κλείνουν και οι περιοχές ερημώνουν, τα περισσότερα πεθαίνουν από την πείνα.

80.000 εγκαταλείψεις ζώων κάθε χρόνο
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία σημειώνει ότι η εγκατάλειψη μεγάλου αριθμού κατοικίδιων παρατηρείται και στα εισαγόμενα ζώα ράτσας από Pet shop, εισαγωγείς και το κύκλωμα των παράνομων εκτροφέων, οι οποίοι παρατούν στο δρόμο τα απούλητα κουτάβια όταν αυτά πλέον μεγαλώσουν.
Τα φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς δεν συμβαίνουν μόνο στην περιοχή μας, καθώς σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία φιλοζωικών οργανώσεων τα περιστατικά εγκατάλειψης ξεπερνούν τα 80.000 ετησίως.
Συνεπώς, το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί είναι πραγματικά εκρηκτικό με αποτέλεσμα τα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια να προστίθενται στις ορδές των αδέσποτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν τον αριθμό τους σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Αδίκημα η εγκατάλειψη
Η εγκατάλειψη ιδιόκτητου κατοικίδιου ζώου αποτελεί αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης ή με χρηματική ποινή η οποία φτάνει μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ.
Εντούτοις παρά το νομικό καθεστώς που υπάρχει, ο μεγάλος αριθμός των αδήλωτων περιστατικών παραμένει στο σκοτάδι , αφού ο φόβος της καταγγελίας η έλλειψη παιδείας και ευαισθητοποίησης κυριαρχεί.

Εφ. Κόσμος (Ηλίας Σκυλλάκος)