Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ποιες είναι οι παροχές και ποιοι οι δικαιούχοι, Ο Δήμος Καρδίτσας απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας,


Σε 13 δήμους της χώρας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), το οποίο παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης, καλύπτοντας περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άτομα.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το πρόγραμμα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα».
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, χαρακτήρισε με τη σειρά του την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως «τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση».
Στόχος του προγράμματος που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβαση τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη τους.
Η δράση ξεκινά πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν 13 δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός και οι οποίοι είναι οι εξής:
1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Δράμας
2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Έδεσσας
3. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Γρεβενών
4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννίνων
5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας
6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Λευκάδας
7. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
8. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκίδας
9. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Καλλιθέας
10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης
11. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Σάμου
12. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου
13. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου
Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μπορούν από τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.
Το ποσό ενίσχυσης θα ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα. Το 2016, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και θα καλύπτει 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το κόστος εφαρμογής θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης ως πραγματικό εισόδημα των υποψηφίων θα υπολογίζεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Τι θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός της παροχής
1. Καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομα, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτά αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Αν η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δεν θα αποκλείεται από το ΕΕΕ αλλά θα λαμβάνει το ποσό που υπολείπεται. π.χ. αν το μεμονωμένο άτομο που δικαιούται 2400 ευρώ ετησίως έχει εισόδημα 1000 ευρώ από κάποια ημερομίσθια, θα πάρει τα υπόλοιπα 1400.
2. Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείουκ.α.

3. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης κ.α.
Οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος
1. Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη - στο σύνολό της - το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
2. Εισοδηματικά κριτήρια. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.