Ειδικό τέλος στα ξένα ΙΧ βάζει η Γερμανία


Ειδικά τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να καταβάλουν οι οδηγοί αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της Γερμανίας. Τα σχετικά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2016 και θα αφορά όλα τα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων. Αυτό θα μεταφραστεί σε ειδικό σήμα, το οποίο θα διαφοροποιείται αναλόγως διάρκειας, κυβισμού και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Το φθηνότερο σήμα θα κοστίζει 10 ευρώ για δέκα ημέρες και το ετήσιο θα φθάνει τα 88 ευρώ κατά μέσο όρο.
Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά αντιβαίνει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών της Ε.Ε. Στην πρώτη φάση σχεδιασμού της νομοθεσίας, η γερμανική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι προβαίνει σε διάκριση εις βάρος όσων έχουν οχήματα με ξένες πινακίδες. Ετσι κατέφυγε στην εξής λύση: τα ειδικά τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλλονται και από τους οδηγούς με οχήματα με γερμανικές πινακίδες, αλλά αυτά θα συμψηφίζονται με τα συμβατικά τέλη κυκλοφορίας. Εν τέλει, δηλαδή, οι ίδιοι δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο.
Η επίμαχη φορολόγηση, η οποία ενδεχομένως να επεκταθεί και στις μοτοσικλέτες, έχει σχεδιαστεί για να επιμερίσει το κόστος των υποδομών στους αυτοκινητοδρόμους σε όλους ανεξαρτήτως τους οδηγούς. Πιθανώς, δε, να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 600 εκατ. ευρώ. Κατά τον κ. Ντόμπριντ, τα γενικευμένα ειδικά τέλη έρχονται να αποκαταστήσουν ένα «κενό δικαιοσύνης». Οι οδηγοί αυτοκινήτων με γερμανικές πινακίδες καταβάλλουν ειδικά τέλη όταν κυκλοφορούν στο δίκτυο των γειτονικών χωρών (π.χ., Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία κ.λπ.). Αντίστοιχα, οι οδηγοί που προέρχονται από τις εν λόγω χώρες κυκλοφορούν δωρεάν στη Γερμανία, εκτός των οδηγών φορτηγών.
Αρχικά, ο υπουργός Αλεξάντερ Ντόμπριντ προέβλεπε ειδικά τέλη κυκλοφορίας μόνο για τα οχήματα με ξένες πινακίδες. Δεν είχε γίνει πρόβλεψη ούτε για τα οχήματα με γερμανικές πινακίδες ούτε για την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αντέδρασαν, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε φορολογική ρύθμιση θα έπρεπε να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους Γερμανούς και τους πολίτες των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.
Reuters