Αίτηση πτώχευσης για την Τυποεκδοτική


Στα πρόθυρα του λουκέτου βρίσκεται η άλλοτε επιχειρηματική ναυαρχίδα του ΚΚΕ, η Τυποεκδοτική ΑΕ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσει - αν δεν το έχει πράξει ήδη - αίτηση πτώχευσης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου.
Σε προηγούμενο στάδιο η Τυποεκδοτική ΑΕ είχε υποβάλει αίτηση υπαγωγής της στον Πτωχευτικό Κώδικα (άρθρο 99) που κατατέθηκε το 2012, ωστόσο φαίνεται ότι δεν κατέστη δυνατή η εκπόνηση κοινού σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές (τράπεζες και ιδιώτες) ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή της και η εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς πιστωτές και εργαζομένους.
Η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας ήταν ότι «είναι δυνατή η διάσωσή της με την παράλληλη ικανοποίηση των πιστωτών της», ότι «τα μέτρα που έχουν προταθεί από την εταιρεία για τη συνέχιση της λειτουργίας της είναι ρεαλιστικά, επαρκή και πρόσφορα» και ότι «είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό της σχέδιο», κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώθηκε.
Ετσι, η επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον της άμεσης απειλής της πτώχευσης λόγω παύσης πληρωμών. Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά του αρχαιότερου πολιτικού κόμματος, τα οποία έχουν επιδεινωθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης εξαναγκάζοντας τον Περισσό να προχωρήσει στην πώληση του ραδιοτηλεοπτικού 902 αλλά και σε αθρόες απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» και στην εκτυπωτική επιχείρηση του κόμματος.
Αν και είναι βέβαιο ότι ο Περισσός έχει προβλέψει και για την παρούσα νέα φάση τη διασφάλιση της εκτύπωσης των εντύπων του, ωστόσο κομματικοί κύκλοι θεωρούν μεγάλη απώλεια το λουκέτο στον βασικό επιχειρηματικό πυλώνα του ΚΚΕ, η ύπαρξη του οποίου, όπως και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που πουλήθηκαν, αποτελεί «εργαλείο-βοήθημα στη μαζική διαφώτιση του κόμματος» και υπηρετεί «τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος τον Ιανουάριο του 2012, εξηγώντας ότι η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 έγινε ως «έσχατο βήμα άμυνας», με στόχο «να ανακοπεί η καταστροφική πορεία» μέσω της ρύθμισης των οφειλών της προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της απώλειας δεδουλευμένων και ασφαλιστικών ενσήμων. Αν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι «η Τυποεκδοτική δεν θα αφήσει κανέναν εργαζόμενο απλήρωτο, χωρίς να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μέχρι τελευταίας δραχμής, χωρίς να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για όσους θα φύγουν και βεβαίως χωρίς να λυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και οτιδήποτε άλλο», ωστόσο οι όροι πτώχευσης περιλαμβάνουν την παύση πληρωμών.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην επιχείρηση υπολογίζονται περί τους 130 (από 430 που ήταν προ του κύματος απολύσεων/συνταξιοδοτήσεων) με τις μισθολογικές οφειλές προς αυτούς να φθάνουν τους 15 έως 20 μήνες. «Κατανοούμε τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο εργαζόμενος που χάνει τη δουλειά του» είχε σχολιάσει το Πολιτικό Γραφείο την περίοδο των απολύσεων υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η εξάλειψη της ανεργίας αποτελεί για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα που η λύση του συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας», δηλαδή στον σοσιαλισμό.
Πέραν τούτου, η σημερινή ηγεσία του κόμματος θεωρεί λάθος την επιλογή των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσούμπας αναφερθείς στην Τυποεκδοτική, «πολιτικό κόμμα, πολύ περισσότερο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν πρέπει να έχει τέτοιου είδους επιχείρηση».
Η εταιρεία έχει σήμερα στην κυριότητά της ένα συγκρότημα κτιρίων συνολικής επιφάνειας 19.907 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Κρυονέρι Αττικής, κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 33.419 τ.μ. Το μετοχικό κεφάλαιό της στις 31/12/2012, χρονιά κατά την οποία προσέφυγε στο άρθρο 99, ανερχόταν σε 25.193.310 ευρώ, με βασικό μέτοχο (κατά 99,7%) το ΚΚΕ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας την ίδια καθοριστική χρονιά ήταν 6.957.647 ευρώ από 19.702.703 ευρώ το 2011.
ΤΟ ΒΗΜΑ (Σταυρόπουλος Λάμπρος)