Δεν φτάνουν τα αποθεματικά για τις συντάξεις!


Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται πλέον το ασφαλιστικό σύστημα, με την περιουσία των ταμείων συντάξεων να μην ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ, με εξαίρεση το ΝΑΤ και τον ΟΓΑ. Στον ορίζοντα διαφαίνεται πια μεγάλο πρόβλημα, καθώς από το 2016 το αποθεματικό δεν θα επαρκεί για να χρηματοδοτεί τις συντάξεις.
Τα Ταμεία οδηγούνται σε αδιέξοδο εξαιτίας της συρρίκνωσης της δημόσιας χρηματοδότησης, αλλά και της μείωσης των απασχολούμενων με την ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση των συνταξιούχων. Ετσι, από το 2016 υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον πόροι της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Η κατάσταση προβλέπεται ολοένα δυσχερέστερη στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, καθώς εκτιμάται ότι το 2017 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,88 δισ. πάνω από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ενώ για το 2018 το ποσό φτάνει στα 2,15 δισ., το 2019 στα 2,40 δισ. και το 2010 φτάνει στα 2,67 δισ. ευρώ.
Ολες οι προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως και στο τμήμα των κύριων συντάξεων θα πρέπει να εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και όχι μόνο των επικουρικών, όπως ισχύει από την 1.7.2014 και τα εφάπαξ. Δηλαδή, εκτός από το κομμάτι της κρατικής συνεισφοράς, που θα αντιστοιχεί στα 360 ευρώ, το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε όλο τον ασφαλιστικό βίο.
iefimerida.gr