Η κυβέρνηση επιχειρεί μείωση ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.


Νομικό πόλεμο έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνηση να μειώσει τις προβλεπόμενες ποινές για τους καταχραστές του Δημοσίου, σύμφωνα με Τα Νέα. 
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητάει από την πολιτεία να μην προχωρήσει στην κατάργηση, ούτε στην ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση για τους δράστες των εγκλημάτων κατά του δημοσίου.
Tα μέλη της ένωσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επικαλούνται, 
όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μία πρόσφατη αποστροφή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη, 
ο οποίος τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είπε πει: «Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος».
Σήμερα ο νόμος προβλέπει ισόβια κάθειρξη για πλαστογραφία, παθητική και ενεργητική δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση εγγράφου, υπεξαίρεση, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απάτη και κλοπή εφόσον τα αδικήματα στρέφονται κατά του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και το όφελος που επιδίωξε ή πέτυχε ο δράστης ή η ζημιά που προκάλεσε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.
Η προσπάθεια της μείωσης των ποινών σύμφωνα με το δημοσίευμα προβλέπει:
  • Αντί για ισόβια, φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια για αδικήματα όπως η ενεργητική δωροδοκία προς κρατικούς αξιωματούχους και δικαστικούς λειτουργούς
  • Αντί για ισόβια κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια για παθητική δωροδοκία
  • Αντί για ισόβια, φυλακή για πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απιστία και διακεκριμένη κλοπή όταν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις.