Γέμισε μετανάστες η Γερμανία


Η καθαρή μετανάστευση από το εξωτερικό στη Γερμανία αυξήθηκε φθάνοντας σε υψηλό εικοσαετίας το 2013, κυρίως εξαιτίας της έλευσης στη χώρα μεταναστών από κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία επλήγησαν από την κρίση χρέους, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και της συνεχιζόμενης μετακίνησης Πολωνών στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Destatis, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.
Καθώς καταγράφεται συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού στη Γερμανία, παράγοντες της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων καλούν ενεργά να προωθηθεί η μετανάστευση για να καλυφθούν τα κενά σε εργατικό δυναμικό. Αλλά το θέμα αυτό, όπως και οι καταχρήσεις του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που έχουν καταγγελθεί, αποτέλεσαν ένα από τα πιο «καυτά» και λεπτά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών.
Η καθαρή μετανάστευση – το ισοζύγιο των μετακινούμενων από και προς το εξωτερικό – αυξήθηκε σε 437.000 πρόσωπα, ένα επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.
Η μετανάστευση από την Ιταλία αυξήθηκε κατά 52% (+32.000) μέσα σε ένα χρόνο και από την Ισπανία κατά 19% (+22.000 πρόσωπα). Ωστόσο η μετανάστευση στη Γερμανία από την Ελλάδα μειώθηκε κατά 9%. Οι περισσότεροι μετανάστες πάντως στη Γερμανία το 2013 ήταν Πολωνοί (72.000), και Ρουμάνοι (50.000).
Η Γερμανία κατά μείζονα λόγο επωφελείται από τη μετανάστευση. Ως το 2050 το ένα τρίτο του πληθυσμού υπολογίζεται πως θα είναι πάνω από 65 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, ενώ ο πληθυσμός αναμένεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν το ένα τέταρτο.
Όμως οι καταχρήσεις και οι απάτες σε βάρος του συστήματος πρόνοιας αποτελεί ένα μόνιμο θέμα που προκαλεί εντάσεις.
«Η ΕΕ δεν είναι μια ένωση πρόνοιας», δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ενώ ήδη άρχισε η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές στην Ολλανδία και στη Βρετανία.
Οι Γερμανοί ψηφίζουν την Κυριακή, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία τα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν επανειλημμένα το θέμα του «επιδοματικού τουρισμού».
Η Γερμανία θέλει «να μην πληρώνει» επιδόματα ανεργίας «σε υπηκόους (κρατών-μελών) της ΕΕ οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία απλά και μόνο για να ζητήσουν εργασία», δήλωσε η Μέρκελ, όπως ανέφερε στην έκδοσή του στο Διαδίκτυο το περιοδικό Der Spiegel.
Ένα σχέδιο νόμου το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν καταχραστεί το σύστημα πρόνοιας να εισέρχονται ξανά στη χώρα για ένα χρονικό διάστημα.
Προχθές Τρίτη ένας νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε γνωμοδοτήσει πως η Γερμανία θα μπορούσε να αρνείται να καταβάλει ορισμένα επιδόματα σε πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ, αν αποδεικνύεται ότι μετέβησαν στη χώρα αυτή με σκοπό να λαμβάνουν επιδόματα. Η γνωμοδότηση αυτή δεν έχει νομικά δεσμευτική ισχύ, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρκετές φορές τείνει να ακολουθεί τις εισηγήσεις των εισαγγελέων-συμβούλων του.
Τη χρονιά πριν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι υπήκοοι αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η μετανάστευση από αυτά τα δύο κράτη στη Γερμανία εμφάνισε διαμετρικά αντίθετες τάσεις. Η μετανάστευση από τη Βουλγαρία μειώθηκε κατά 13%. Η μετανάστευση από τη Ρουμανία αντίθετα αυξήθηκε κατά 10%.
Με τη σημερινή της ανακοίνωση η Destatis επιβεβαίωσε τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά.
Ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε – χάρη στη μετανάστευση – στα 80,8 εκατ. κατοίκους.
Πέραν της μετανάστευσης όμως ο πληθυσμός μειώθηκε, καθώς η χώρα κατέγραψε 200.000 γεννήσεις λιγότερες από θανάτους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Επιδόματα στη Γερμανία για τους Έλληνες άνεργους μετανάστες


Η Κομισιόν θεωρεί πως τομείς του γερμανικού κοινωνικού συστήματος δεν είναι σύννομοι. Η Γερμανία δεν θα έπρεπε να αρνείται γενικά επιδόματα στους άνεργους μετανάστες σύμφωνα με την SZ.
Οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο γερμανικό σύστημα κοινωνικών παροχών και να παίρνουν ευκολότερα επιδόματα. Αυτό αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, το οποίο επικαλείται έκθεση της Κομισιόν σχετικά με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο.

Η Κομισιόν αμφισβητεί διάταξη, η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό από τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων μεταναστών που προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υιοθετήσει την άποψη της Κομισιόν τότε οι μετανάστες θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν κοινωνικά επιδόματα, ακόμα και εάν δεν αναζητούν μια θέση εργασίας.

Αφορμή η προσφυγή μιας 24χρονης Ρουμάνας
Η προσφυγή, με αφορμή την οποία συντάχθηκε η έκθεση, αφορά μια 24χρονη Ρουμάνα και το γιό της, οι οποίοι από το 2010 διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία. 
Η γυναίκα έμενε στη Λειψία, στο σπίτι της αδελφής της και έπαιρνε επίδομα τέκνων καθώς και ένα ακόμη επίδομα που αφορούσε το παιδί. Δεν είχε εργασία και η αίτηση της να παίρνει το κοινωνικό επίδομα Hartz IV απερρίφθη. Όταν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε το 2013 τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Κομισιόν επικρίνει, σύμφωνα πάντα με την SZ, τον αποκλεισμό από τα κοινωνικά επιδόματα των ευρωπαίων μεταναστών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στη Γερμανία παίρνουν κοινωνικά επιδόματα Hartz IV εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι όμως μετανάστες που ήρθαν στη Γερμανία και δεν αναζητούν εργασία.
Σύμφωνα με την Ντοροτέ Φρινκς, από το Πανεπιστήμιο του Νιντερχάιμ, η οποία μίλησε στην εφημερίδα «ακόμα και ξένοι που δεν αναζητούν εργασία θα πρέπει να εξαταστεί το αίτημά τους για τη χορήγηση του κοινωνικού βοηθήματος Hartz IV».