Επιπλέον δύο χρόνια δουλειάς: Τέλος στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62


Το νέο μέτρο φέρεται ότι θα ισχύσει και για μητέρες με ανήλικα τέκνα - Διαψεύδει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Τέλος στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62 έτη- ακόμη και όσων έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με πληροφορίες- βάζει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο, βάσει των στοχεύσεων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Το αποτέλεσμα θα είναι οι εργαζόμενοι να παραμείνουν για επιπλέον δύο χρόνια στη δουλειά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Το νέο μέτρο θα ισχύσει και για μητέρες με ανήλικα τέκνα, αλλά και για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα τα περασμένα έτη, δηλαδή το 2011 και το 2012.
Για παράδειγμα για τις μητέρες με ανήλικα το ισχύον καθεστώς προβλέπει πλήρη συνταξιοδότηση στα 55, 57 και 60 για τα έτη 2010,2011 και 2012 και αντίστοιχα στα 50,52 και 55 έτη για μειωμένη σύνταξη.
Με το νέο σενάριο προστίθενται 2 έτη για τις μητέρες που κατοχύρωσαν δικαίωμα από το 2011. Τα όρια μένουν ίδια για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010.
Τα νέα όρια με βάση το νέο σενάριο είναι:
-Στα 59 έτη για μητέρες με ανήλικο και 5.500 ημέρες εργασίας για όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2011-Πλήρης σύνταξη
-Στα 62 για μητέρες με ανήλικο και 5.500 ημέρες για όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2012 – Πλήρης σύνταξη
-Για μειωμένη σύνταξη τα όρια πάνε στα 54 και τα 56 αντίστοιχα για τις παραπάνω κατηγορίες.
-Σκέψεις και για κατάργηση της 25ετίας στο Δημόσιο
-Οι αλλαγές όχι μόνο θα επηρεάσουν και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά υπάρχουν ακόμη και σκέψεις για κατάργηση της 25ετίας για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Οι αλλαγές αναμένεται να γίνουν από τον Ιούνιο και θα είναι τμηματικές, καθώς θα συνυπολογιστούν και τα οφέλη από τις ενοποιήσεις των Ταμείων.
Διαψεύδει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή
Από την πλευρά της, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε υποτιθέμενη πρότασή της για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή τονίζει -και μάλιστα, κατηγορηματικά- ότι «ουδέποτε έχει προβεί σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση».