Στην αγορά σε λίγο το "τεχνητό κρέας"

Το πρώτο χάμπουργκερ με τεχνητό κρέας που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο είναι έτοιμο να μπει στη σχάρα...
Το κρέας δημιούργησε με επίμονη προσπάθεια ο καθηγητής Μαρκ Πόστ από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία και κανένα συστατικό του δεν προέρχεται από ζώο.
Το θέμα βέβαια είναι...
τι απήχηση θα βρει από τους καταναλωτές όταν κάποια στιγμή φθάσει να πωλείται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Ο δημιουργός του πάντως το δοκίμασε και το βρήκε «αρκετά ικανοποιητικό».
Πάντως σε λίγες εβδομάδες, το τεχνητό κρέας θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να πάρει μία γεύση αφού το πασπαλίσει πρώτα με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Η έρευνα για την παραγωγή του τεχνητού κρέατος χρηματοδοτήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση αλλά και από κάποιον άγνωστο χορηγό που έδωσε το ποσό των 300.000 ευρώ.
Το κρέας που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο, αποτελείται από 20.000 λεπτές λωρίδες καλλιεργημένων μυικών ιστών. Τα κύτταρα των ιστών καλλιεργήθηκαν με τη χορήγηση ορού έμβρυου βοός.
Το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με τρόφιμα που μοιάζουν με κρέας ή με υποκατάστατα κρέατος που φτιάχνονται από πρωτεϊνες λαχανικών όπως για παράδειγμα η σόγια.
Ο δρ. Μαρκ Ποστ και οι συνεργάτες του που δούλεψαν πάνω στην Παρασκευή του κρέατος, λένε πως κανένα συστατικό του δεν προέρχεται από κάποιο «ολοκληρωμένο» ζώο που έζησε ποτέ.
Αυτό άλλωστε συνιστά και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία κινήθηκε η επιστημονική προσπάθεια. Να δημιουργηθεί ένα τρόφιμο που θα βάλει τέλος στη σφαγή των ζώων, θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον η παρασκευή του και θα μπορεί χάρη στο χαμηλό του κόστος να καλύψει τις ζωτικές ανάγκες πληθυσμών που υποσιτίζονται.

πηγη: tanea