BBC: Η κρίση βάζει ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ..Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς! Με αυτή τη φωτογραφία από τοίχο της Αθήνας συνοδεύεται το ρεπορτάζ-ανταπόκριση του BBC.



Στην πτώση του ΠΑΣΟΚ από την κορυφή της ελληνικής πολιτικής αναφέρεται ανταπόκριση του BBC. Ενδεικτικές της σημερινής κατάστασης του άλλοτε κραταιού κόμματος, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ήταν οι δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις στο ετήσιο συνέδριό του.
 Όπως αναφέρεται, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα κράτος πρόνοιας μετά τη δικτατορία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο σήμερα συγκεντρώνει μόλις 6% στις δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες να του καταλογίζουν τη διαφθορά στη χώρα και την αποδοχή της μισητής λιτότητας όταν ήταν στην εξουσία το 2009.
 Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο δηλώνουν μεταξύ άλλων ότι είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσουν σε κάποιον σήμερα ότι υποστηρίζουν το κόμμα. «Είναι σαν βρώμικη λέξη. Αλλά θα προσπαθήσουμε να το αναζωογονήσουμε», δηλώνει μία φοιτήτρια φίλη του κόμματος.
Γίνεται αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου ως ηγέτη τον οποίο λάτρευε σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα, με το Σήφη Βαλυράκη να τον χαρακτηρίζει «ιδιοφυΐα». Ο εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ. Βαλυράκης σχολιάζει ότι η σχέση με το κόμμα ήταν σαν ερωτική σχέση, ότι επρόκειτο για ένα όνειρο ελευθερίας, δημοκρατίας και καλύτερου μέλλοντος. Δηλώνει ωστόσο λίγο απογοητευμένος διότι το όνειρο δεν υλοποιήθηκε όπως αναμενόταν. Αντ' αυτού, σχολιάζει, η χώρα είναι χρεοκοπημένη, διεφθαρμένη και δε λειτουργεί ως πρέπει. Στην ερώτηση αν για αυτά φταίει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βαλυράκης απαντά: «Μεταξύ άλλων ναι. Δεν είναι πια το κόμμα που ερωτευτήκαμε». Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας σχολιάζει ότι δεν φταίει για όλα το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι τώρα τιμωρείται ως το φυσικό κόμμα εξουσίας επί τρεις δεκαετίες.
Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι το ΠΑΣΟΚ εκσυγχρόνισε την Ελλάδα, την πλούτισε, αλλά μετά έκανε κακή διαχείριση. Σημειώνεται ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, που έχουν κλυδωνιστεί από διαφθορά και πελατειακούς δεσμούς με ψηφοφόρους, συσσώρευσαν χρέη στο κράτος. Γίνεται λόγος για διόγκωση του δημοσίου ώστε να βολευτούν φίλοι του κόμματος, για δημιουργία και απονομή θέσεων σε κρατικούς οργανισμούς σε μέλη του ΠΑΣΟΚ, μια πρακτική που συνεχίστηκε και επί ΝΔ, για παραμερισμό της αξιοκρατίας με διορισμούς σε πανεπιστήμια και τοπικά συμβούλια και για χορήγηση αδειών για δημόσια έργα στη βάση της πολιτικής στήριξης από τους εργολάβους, ενώ βουλευτές γέμιζαν τις τσέπες τους μέσω προμηθειών.
Ο ανταποκριτής του BBC επισκέπτεται και το Καλέτζι όπου κάτοικοι εκφράζουν την εκτίμησή τους για την οικογένεια Παπανδρέου, αν και ένας σχολιάζει ότι ίσως οι πολιτικές δυναστείες δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία. Κάτοικος του χωριού απαντά καταφατικά στην ερώτηση μήπως οι Παπανδρέου έκαναν την Ελλάδα να αισθάνεται πλουσιότερη από όσο ήταν στην πραγματικότητα.
Το ρεπορτάζ του BBC σημειώνει ότι τη σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαδέχεται η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έγινε εμφανές στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Πάτρα. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρομοιάζεται από κάποιους με τον Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω της ρητορικής του. Πρώην ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι το κόμμα κατέστρεψε την εθνική ταυτότητα, το κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Στην ερώτηση αν θα επέστρεφε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Ασφαλώς όχι. Είναι ένα πτώμα».
Το ρεπορτάζ καταλήγει με την επισήμανση ότι το πεπρωμένο του ΠΑΣΟΚ είναι δεμένο με αυτό της Ελλάδας – ενός περήφανου ευρωπαϊκού έθνους που έχει χάσει το δρόμο του: «Το ΠΑΣΟΚ ονειρεύτηκε μια διαφορετική κληρονομιά, να το θυμούνται για τα σημαντικά πρώτα επιτεύγματά του. Αντίθετα όμως έχει γίνει το πολιτικό θύμα μια κρίσης στην οποία συνέβαλε και η οποία ίσως το καταρρίψει οριστικά».
ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ   Party's over  
                                                      Greeks turn their backs on once-mighty Pasok