Σε δικαστικό τούνελ μπαίνουν τα Τέμπη!!!! ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ…



Κι ενώ φαίνεται να εξέρχεται από το τούνελ, η υπόθεση των έργων στις σήραγγες των Τεμπών, με τις ανακοινώσεις ότι οι εργασίες θα επαναληφθούν σύντομα, για να παραδοθούν μέχρι τα τέλη του 2014, ένα άλλο «τούνελ», δικαστικό, ξεκίνησε ήδη και βρίσκεται ακόμα στην αρχή του.
Πρόκειται για τις αγωγές φορέων, που διεκδικούν αποζημιώσεις από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».
Ποσό, τουλάχιστον 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ, διεκδικούν συνολικά, με αγωγές κατά της εταιρίας, τουριστικοί φορείς, ΚΤΕΛ κ.λπ., για διαφυγόντα κέρδη, από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών, που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Μάιο του 2010, λόγω της πτώσης των βράχων, που στοίχισε και τη ζωή σε διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας. Τρεις από τις αγωγές επρόκειτο να εκδικαστούν στις αρχές αυτού του μήνα, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας, αλλά η εκδίκαση των υπο- θέσεων αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2014.
Τότε θα συνδικαστούν και άλλες έξι αγωγές, οι οποίες συνολικά γίνονται εννιά. Επίσης, εκκρεμούν και άλλες αγωγές σε δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και κατά της εγγυήτριας εταιρίας εκ μέρους του Δημοσίου, της «Εγνατίας». 
Το βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων είναι ότι δεν ελήφθησαν κάποια μέτρα προστασίας, που προβλέπονταν από τη σύμβαση, πριν ξεκινήσουν τα έργα, αλλά αντιθέτως, αυτά είχαν συμφωνηθεί να γίνουν, μετά την ολο- κλήρωση των σηράγγων. 
Έτσι, θα μειωνόταν σε μερικές μόνο εβδομάδες ο απαραίτητος χρόνος κλεισίματος της κοιλάδας των Τεμπών, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες προστασίας. 
Ανεξάρτητα και από τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση των βράχων. Από την άλλη πλευρά υπάρχει πόρισμα πανεπιστημιακών, που βγήκε μετά την πτώση των βράχων και αναφέρει γενικά ότι στις βραχοπτώσεις δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι εκρήξεις στις σήραγγες, αλλά η αποσάθρωση των βράχων, οι βροχές κ.λπ. 
Ανεξάρτητα, από τις αποφάσεις, οι δίκες θα ολοκληρωθούν πολύ αργότερα, μετά την ολοκληρωτική παράδοση του έργου...
Εφ. Ελευθερία (Ε.ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ)