Οι Έλληνες εφοπλιστές έβγαλαν $175 δισ. αφορολόγητα. ( Bloomberg ) ΟΙ Έλληνες εφοπλιστές - που κατοικούν στη Βρετανία περισσότερα από 12 χρόνια θα κληθούν να καταβάλουν κάθε χρόνο ως έκτακτη εισφορά 50.000 στερλίνες, δηλ. περί τα 58.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2012 και στην ουσία λαμβάνεται για να μπορέσει το βρετανικό δημόσιο να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα.***

"Όχι απλώς έβγαλαν 175 δισ. δολάρια μέσα σε 10 χρόνια, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, αλλά απειλούν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, εάν η νέα κυβέρνηση καταργήσει τη φορολογική απαλλαγή τους, διακινδυνεύοντας και 60.000 θέσεις εργασίας" λέει άρθρο του πρακτορείου Bloomberg για 762 Έλληνες εφοπλιστές.
 "Όλα αυτά, σε μία χώρα που βάλλεται ήδη από καλπάζουσα ανεργία", τονίζει ο συντάκτης. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εφοπλιστές αυτοί δεν έχουν καταβάλει ούτε 1 ευρώ ως φόρο για τα κέρδη τους, εκμεταλλευόμενοι νόμο που ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα από το 1967.
 Τί λένε όμως οι ίδιοι; Το δημοσίευμα παραθέτει και δηλώσεις των εφοπλιστών, στις οποίες δε φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για το βαθμό της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας.
 "Η ναυτιλία είναι μία υπεράκτια βιομηχανία, και κάθε πράξη εναντίον της είναι σαν να πυροβολείς το πόδι σου", λέει ο Ted Πετρόπουλος, ιδρυτής της Petrofin Research.
 Ο πρόεδρος της DryShips, Γιώργος Οικονόμου, δηλώνει «εντελώς αδιάφορος» για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη φορολογική απαλλαγή.
«Εγώ δεν ανησυχώ καθόλου», λέει και συμπληρώνει: «Το εταιρικό μου γραφείο μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο κι έτσι θα χάσουν ένα ποσοστό του ΑΕΠ».
 «Δεν μπορείς να λες στους πλοιοκτήτες που έχουν ένα βαθμό φορολογικής ασυλίας σε όλο τον κόσμο “θα σε φορολογήσω”.
Ναι, σίγουρα. Βρες με πρώτα» δήλωσε ο Βίκτωρ Ρέστης. Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης εκτιμά ότι "η φορολογική αντιμετώπιση των εφοπλιστών στην Ελλάδα δεν είναι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από τις αντίστοιχες άλλων χωρών όπως η Ολλανδία, η Μάλτα ή η Κύπρος".
 Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Paragon Shipping με έδρα τη Βούλα, Μιχαήλ Μποδούρογλου, ο οποίος θεωρεί ότι "εάν αρχίσουν να επισκέπτονται τις ναυτιλιακές εταιρίες εφοριακοί, τότε αυτές οι επιχειρήσεις θα πάψουν να είναι τόσο παραγωγικές όσο σήμερα, αφού θα χάσουν το προνόμιο της μη αλληλεπίδρασής τους με το ελληνικό κράτος".
http://www.sofokleousin.gr **** Σε αντίθεση με τη… σοσιαλιστική Ελλάδα, στην καπιταλιστική Βρετανία το κράτος αποφάσισε έκτακτη εισφορά για τους ξένους υπηκόους - ανάμεσα στους οποίους και οι πολλοί Έλληνες εφοπλιστές - που κατοικούν στη Βρετανία περισσότερα από 12 χρόνια. Όλοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν κάθε χρόνο ως έκτακτη εισφορά 50.000 στερλίνες, δηλ. περί τα 58.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2012 και στην ουσία λαμβάνεται για να μπορέσει το βρετανικό δημόσιο να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα.****