Πανελλαδικές: Ακυρώνεται το Γ4 ερώτημα της Φυσικής Κατεύθυνσης


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, εστάλη οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα, στα οποία δεν έχει ακόμη αρχίσει η βαθμολόγηση, να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα ερωτήματα οι 7 μονάδες που αναλογούν στο εν λόγω θέμα.
 Ακυρώνεται σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας το Γ4 ερώτημα που περιλαμβάνεται στα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης, στην οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις, ύστερα από τις αντιδράσεις της Ενωσης Φυσικών Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, εστάλη οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα, στα οποία δεν έχει ακόμη αρχίσει η βαθμολόγηση, να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα ερωτήματα οι 7 μονάδες που αναλογούν στο εν λόγω θέμα.
Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής : "Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων απέστειλε Οδηγία στα Βαθμολογικά Κέντρα για τη βαθμολόγηση στο μάθημα της Φυσικής. Στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ότι είναι ελλιπής η διατύπωσή του. Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας.
 Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος. Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση του μαθήματος της Φυσικής, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμη αρχίσει ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στο μάθημα, ισχύει η ίδια ρύθμιση". Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις να ακυρώνεται ένα ερώτημα.
Οι καθηγητές τονίζουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλο το ψυχολογικό κόστος των υποψηφίων, αλλά σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν ότι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο αριθμός εισακτέων είναι συγκεκριμένος.
Επίσης προβλέπουν μεγάλη πτώση στις επιδόσεις των υποψηφίων, εξαιτίας όχι μόνον του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά και επειδή όλα τα θέματα της Φυσικής ήταν φέτος απαιτητικά, δύσκολα και πολλά, ώστε πολλοί δεν πρόλαβαν μέσα στο τρίωρο που είχαν στη διάθεση τους να γράψουν ολοκληρωμένα τις απαντήσεις.
Ενωση Ελλήνων Φυσικών: Επιστημονικά λανθασμένη διατύπωση Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, είχε χαρακτηρίσει επιστημονικά λανθασμένη την διατύπωση του θέματος Γ4 , επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα θέμα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Φυσικών επισημαίνει: «Το θέμα Γ4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο.
 Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ΄ άπειρον. Εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 1\4 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής.
Η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου.
Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στη βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος τής επιστήμης, ζητά συγνώμη γι΄ αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα. Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές, μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών».
Πάντως, πολλοί καθηγητές της Φυσικής υποστηρίζουν ότι δεν είναι σημαντικό το λάθος αυτό, ενώ η συνήθης πρακτική αναλόγων περιστατικών είναι ότι οι βαθμοί που αναλογούν στο συγκεκριμένο θέμα, διαχέονται στα υπόλοιπα (το συγκεκριμένα θέμα έχει 7 μονάδες).
http://www.imerisia.gr