Bundesbank:Περίπου 200.000 μετανάστες επιπλέον ετησίως έχει ανάγκη η Γερμανία για να αντισταθμίσει τη δημογραφική πτώση της και να στηρίξει την ανάπτυξή της, εκτιμά η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα


Περίπου 200.000 μετανάστες επιπλέον ετησίως έχει ανάγκη η Γερμανία για να αντισταθμίσει τη δημογραφική πτώση της και να στηρίξει την ανάπτυξή της, εκτιμά η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Αυτή η εισροή ξένου εργατικού δυναμικού θα πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις με στόχο να παραταθεί η διάρκεια της ενεργού ζωής και να διευκολυνθεί η επαγγελματική ζωή προσώπων που έχουν υπό την ευθύνη τους παιδιά, προσθέτει η Bundesbank.
 Η Γερμανία έχει ήδη προβλέψει να αυξήσει στα 67 χρόνια την ηλικία σύνταξης και προσπαθεί να προσελκύσει όλο και περισσότερους μετανάστες, κυρίως εξειδικευμένους εργαζόμενους, όπως μηχανικούς, πληροφορικούς ή νοσηλευτές.
Η χώρα υποδέχθηκε πέρυσι 177.300 μετανάστες, κυρίως προερχόμενους από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,6% σε σχέση με το 2010, τη σημαντικότερη εδώ και 15 χρόνια.
Η χώρα είχε πάνω από 10,6 εκατομμύρια μετανάστες, σε συνολικό πληθυσμό 81,7 εκατομμυρίων το 2010, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό ινστιτούτο στατιστικών Destatis.
Με ποσοστά γεννητικότητας από τα χαμηλότερα στον κόσμο και μέση ηλικία από τις πιο υψηλές, η δημογραφία μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα για τη Γερμανία, επιβαρύνοντας το αναπτυξιακό δυναμικό της και τα δημόσια οικονομικά της.
Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις, η αναλογία των προσώπων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αυξηθεί από 20% σήμερα σε 34% το 2060.
Για να μην αντισταθμισθεί μόνον η δημογραφική πτώση, αλλά και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομικής παραγωγής, είναι επίσης απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι επενδύσεις να παραμείνουν υψηλές και να υπάρξει υψηλό επίπεδο καινοτομιών και τεχνικής προόδου, προσθέτει η Bundesbank.
Δίγλωσσος οδηγός για τους Έλληνες Για τους Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία το «Δικτύο Ελληνικών Φορέων στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία» προχώρησε στην έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού, με τίτλο «Διαμονή και εργασία στην Γερμανία».
Ο πολυσέλιδος δίγλωσσος οδηγός παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή, την εκμάθηση της γλώσσας, την αναζήτηση εργασίας και κατοικίας, για σχολικά και επαγγελματικά θέματα, κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικά δίκτυα και άλλα.
Η έκδοση του οδηγού χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και την Διακονία Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε.
Εκτυπωμένα έντυπα του οδηγού διατίθενται από τη Διακονία Ρηνανίας Βεστφαλίας Λίππε, τον Γερμανοελληνικό Συνδέσμο Επιχειρηματιών, στην Ελληνική Κοινότητα Ντίσελντορφ, καθώς και στις τοπικές Κοινωνικές Υπηρεσίες της Διακονίας...
http://www.hbnews.gr/permalink/129221.html