Παραμένουν προς το παρόν τα τμήματα ΤΕΙ στα Τρίκαλα

Μένει, για την ώρα τουλάχιστον, το ΤΕΙ Δομικών Έργων στα Τρίκαλα.
Η απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας παράρτημα του οποίου είναι το βιώσιμο τμήμα Δομικών Έργων και το τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτηρίων το οποίο δεν συμπεριελήφθη στα μηχανογραφικά της περσινής χρονιάς, τα αφήνει μεν χωροταξικά στα Τρίκαλα, διοικητικά όμως, τα εντάσσει στη σχολή χωροταξικών εφαρμογών με έδρα τη Λάρισα. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε στην ΕΡΕΥΝΑ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Κόκορας, είναι απαίτηση του υπουργείου Παιδείας η ένταξη των τμημάτων σε σχολές.
Η συγκεκριμένη πρόταση για τα τμήματα των Τρικάλων έτυχε αποδοχής από την ολομέλεια οπότε και υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία (υπήρχαν και λευκά).
Αντίθετα για τα τέσσερα τμήματα της Καρδίτσας υπήρξαν διαφωνίες. Παρότι ο πρόεδρος κ. Κόκορας πρότεινε τη δημιουργία σχολής με δύο τμήματα (Ξύλου και Δασοπονίας) τελικώς υιοθετήθηκε διαφορετική πρόταση για τη σύσταση αυτόνομης σχολής στην Καρδίτσα και με τα τέσσερα λειτουργούνται τμήματα.
Σε ερώτηση της ΕΡΕΥΝΑΣ στον κ. Κόκορα, αν η συγκεκριμένη απόφαση ισχυροποιεί την παραμονή και των τεσσάρων τμημάτων στην Καρδίτσας, εν αντιθέσει με εκείνα των Τρικάλων, ο ίδιος ανέφερε ότι μπορεί η ανάγνωση του υπουργείου Παιδείας να είναι και διαφορετική μιας και πρόκειται για τμήματα μη ομοειδή, οπότε μπορεί και να αποδυναμώνει αυτή την προοπτική.
Ο κ. Κόκορας ως προς τα τμήματα των Τρικάλων δήλωσε ότι χωροταξικά παραμένουν στην πόλη.
Το θέμα πάντως, δεν έκλεισε με τη χθεσινή απόφαση. Στην ουσία παραπέμπεται για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και το νέο προεδρείο του ΤΕΙ Λάρισας που θα αναδειχθεί σε ένα περίπου, μήνα.
Η κινητοποίηση θεσμικών εκπροσώπων, σπουδαστικών παρατάξεων κ.α., είχε ένα πρώτο αποτέλεσμα αποτρέποντας το χειρότερο σενάριο που ήταν απόφαση μεταφοράς των τμημάτων στη Λάρισα, αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό. Η ένταξή και του βιώσιμου και ελκυστικού στους σπουδαστές τμήματος Δομικών Έργων σε σχολή της Λάρισας, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για τη μεταφορά του στην γειτονική πόλη η οποία και θα επιδιωχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό άλλωστε και οι Καρδιτσιώτες επέμειναν στη δημιουργία αυτόνομης, έστω ανομοιογενούς σχολής στη γειτονική πόλη και με τα τέσσερα τμήματα. Για να κατοχυρώσουν την παραμονή τους σε περίπτωση που δε μοιάζει απίθανη, χωροταξικής κατανομής των τμημάτων ανάλογα με την έδρα της σχολής.
Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή απόφαση δεν ήταν η χειρότερη δυνατή για το ζήτημα της παραμονής του ΤΕΙ στα Τρίκαλα, αλλά δεν προσφέρεται ούτε για εφησυχασμό, ούτε για θριαμβολογίες....Εφ. "Η Έρευνα"...Του Λάζαρου Μάμαλη