Πανελλήνια συνάντηση… χρυσοθήρων


Πανελλήνια συνάντηση «χρυσοθήρων» είχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα καθώς περίπου 60 άτομα από ολόκληρη τη χώρα, έδωσαν το ετήσιο ραντεβού τους στην πόλη μας και αντάλλαξαν απόψεις για τα... κατορθώματά τους και για πολλά άλλα.
Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν σαν χόμπι, μεράκι και πάθος τους την αναζήτηση κρυμμένων και χαμένων θησαυρών στον ελληνικό χώρο με πολλά όμως προβλήματα καθώς το...χόμπι ειδικά στην πατρίδα μας ακόμα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες.
Ο νομός Λάρισας, ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος και πολλές άλλες περιοχές έχουν κατά καιρούς αποτελέσει πρωτοσέλιδα θέματα στις εφημερίδες και όχι μόνο και η δράση των «χρυσοθήρων» σε νόμιμα πάντα πλαίσια έχει γίνει αντικείμενο ατέλειωτων συζητήσεων που πάντα αναβίωναν ιστορίες από την Τουρκοκρατία, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τον Εμφύλιο, φτάνοντας ακόμα μέχρι και στις αναζητήσεις χαμένων κερμάτων και χρυσαφικών στις πολυσύχναστες κοσμικές παραλίες του καλοκαιριού.
Στη συνάντηση μέσα από καλό κρασί και μεζέδες σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη ετέθη επί τάπητος και συζητήθηκε σε βάθος η όλη νομοθεσία που διέπει τη χρήση των ανιχνευτών τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να κάνουν εντοπισμό και διαχωρισμό μετάλλων σε αρκετό βάθος.
Η νομοθεσία, όπως επισημάνθηκε κάπου «χωλαίνει» καθώς επιτρέπει μεν την αγορά και πώληση τέτοιων ανιχνευτών, αλλά απαγορεύει ουσιαστικά τη χρήση τους με αποτέλεσμα κάποιος που τον κατέχει να κινδυνεύει να συλληφθεί!
Εκεί αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια ώστε να ιδρυθεί ένας Σύλλογος, αλλά και να διοργανώνονται αγώνες κάθε χρόνο στους οποίους θα κρύβονται κάποιοι «θησαυροί» που στη συνέχεια θα καλούνται οι διαγωνιζόμενοι να ανακαλύψουν...
Και κείμενο
Στη συνάντηση ετέθη υπόψη όλων των παρευρισκομένων και κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (...πσαχτήρια το σχετικό μπλογκ) που με υπογραφές ζητά να υπάρξει η σχετική παρέμβαση ώστε το χόμπι να έχει καλύτερες ημέρες.
Ιδού λοιπόν:
«Φίλοι και συνάδελφοι χομπίστες χρυσοθήρες.
Γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών και κατάθεσής τους στη Βουλή και στους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε στην κατοχή μας νόμιμα αγορασμένα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων με τιμολόγια και όλα τα νόμιμα παραστατικά, αλλά είμαστε παράνομοι έξω από το κατάστημα, ή αν μας σταματήσουν για έλεγχο. Πηγαίνουμε αυτόφωρο με διάφορες προφάσεις και καταγγελίες με αποτέλεσμα, το μηχάνημά μας να κατάσχεται, και να εκκρεμεί πάνω από το κεφάλι μας μια δικαστική απόφαση για αυτό που αγοράσαμε νόμιμα.
Εδώ αρχίζει και το παράλογο της νομοθεσίας:
Εφόσον ο αρχαιολογικός νόμος απαγορεύει ρητά τη χρήση και κατοχή τέτοιων μηχανημάτων, γιατί το υπουργείο Εμπορίου τα αφήνει ελευθέρα προς αγορά; Αυτό είναι κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερου εμπορίου εντός της κοινότητας, άρα και το κράτος είναι παράνομο με τη σχετική απαγόρευση.
Αυτό που ζητάμε είναι η ελεύθερη διακίνηση των ανιχνευτών μετάλλων, και χώρους που θα μας ορίσει η αρχαιολογία για να ασκούμε το χόμπι μας ελεύθερα.
Ζητάμε να υπογράψετε όσοι περισσότεροι μπορείτε, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, και γνωρίζω ότι είμαστε αρκετοί χιλιάδες στο χόμπι.
Ας δείξουμε επιτέλους τη δύναμή μας σαν πολίτες αυτής της χώρας, και ότι δεν είμαστε πολίτες Β' κατηγορίας και όσοι έχουν ανιχνευτές αυτόματα να χαρακτηρίζονται αρχαιοκάπηλοι.
Το μεγαλύτερο μέρος είναι υγιείς χομπίστες οικογενειάρχες.
Δείξετε τη δύναμή σας βάζοντας την υπογραφή σας».
...Όσο για τα υπόλοιπα το χόμπι του...ψαξίματος περνά πραγματικά ημέρες δόξης στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μόλις τη χρονιά που μας πέρασε πουλήθηκαν πάνω από 3.000 ανιχνευτές μετάλλων διαφόρων τύπων ενώ επίσημα οι άδειες που εκδόθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία έφθασαν περίπου στις εξήντα.
Τώρα για φωτογραφίες και άλλα μη τα ζητάτε γιατί γενικώς το... πράγμα θέλει διακριτικότητα και εχεμύθεια όσο για τα υπόλοιπα έγινε και κλήρωση όπως απαιτεί το πρωτοχρονιάτικο έθιμο και το φλουρί που αντιστοιχούσε σε ένα μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων το κέρδισε ο κ. Ιόνιο.
Εφ. Ελευθερία Δημήτρης Βάλλας