Ως «μοιραίο λάθος» χαρακτηρίζει την υπογραφή του Μνημονίου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,

Ως «μοιραίο λάθος» χαρακτηρίζει την υπογραφή του Μνημονίου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με το επιχείρημα ότι αυτό συντάχθηκε πρόχειρα και εφαρμόστηκε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Τις απόψεις του αυτές ο κ. Σημίτης θα παρουσιάσει στις 23 Ιανουαρίου 2012 σε συνέδριο που οργανώνει το Ίδρυμα Heinrich Böll και το Freïe Universität του Βερολίνου, με τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας, για την πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

http://www.hbnews.gr