Έχετε πολλές κρεατοελιές; Δείτε γιατί πρέπει να είστε χαρούμενοι!


Ίσως νιώσετε καλύτερα, αν διαβάσετε μία παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τµήµατος Γενετικής Επιδηµιολογίας του King's College του Λονδίνου, που καταδεικνύει ότι οι κρεατοελιές στο σώμα αποτελούν ένα φυσικό γενετικό πιστοποιητικό αντιγήρανσης.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι, όσοι διαθέτουν στο σώμα τους περισσότερες από 100 ελιές, διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, συγκριτικά µε τους ανθρώπους που οι κρεατοελιές δεν ξεπερνούν τις 25.
Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσοι διαθέτουν μεγάλο αριθμό κρεατοελιών, είναι γενετικά προστατευµένοι απέναντι στα σηµάδια του χρόνου, έχουν λιγότερες ρυτίδες, διαθέτουν πιο γερά κόκαλα, πιο ισχυρούς µύες, µάτια και καρδιά.
Πώς εξηγείται αυτό;
Αναζητώντας τι συμβαίνει κάτω από µία επιδερμίδα διάστικτη από ελιές, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούσαν, είχαν μεγάλα σε μέγεθος τελοµερή, δηλαδή τα μικρά τµήµατα του DNA που βρίσκονται στις άκρες των χρωµοσωµάτων.
Τα τελοµερή µικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο πολλαπλασιάζεται και όταν το μήκος τους ελαχιστοποιηθεί αρκετά, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Οι κυτταρικές διαιρέσεις γίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και αυτό σηµαίνει κατά µία εκδοχή ότι, όσο µεγαλύτερα είναι τα τελοµερή, τόσο µεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει για ένα κύτταρο να πολλαπλασιαστεί και να αντικαταστήσει κάποιο άλλο που καταστράφηκε.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα τελοµερή θεωρούνται και τα βιολογικά ρολόγια των κυττάρων.
Ωστόσο, υπήρξαν επιστήμονες, οι οποίοι αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τα νέα ευρήματα, και αντιτείνουν ότι ο μεγάλος αριθµός ελιών στο δέρµα, µπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου.
Γι αυτό και υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να χαρτογραφούνται και να παρακολουθούνται συστηματικά.
Διαβάστε επίσης: