“Παλεύει” να αντέξει η κυβέρνηση μέχρι τις 19 Ιουλίου

- Στις 20 όμως Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ 

- Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Δημόσιο προσδοκά να αντλήσει περί τα 3,5 δισ. ευρώ

 - O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Μάρδας αποκάλυψε πως εξετάζουν γραμμή-γραμμή κάθε κωδικό του προϋπολογισμού 

- Αποκάλυψε επίσης πως τα έσοδα αν και ξεκίνησαν καλά, έκαναν μία κοιλιά λόγω των εορτών του Πάσχα 

- Η κυβέρνηση για την ΠΝΠ απαντά πως είναι μία πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες

12 Μαΐου769,85 εκατ.
5 Ιουνίου307,94 εκατ.
12 Ιουνίου346,44 εκατ.
16 Ιουνίου577,40 εκατ.
19 ιουνίου346,44 εκατ.
13 Ιουλίου346,44 εκατ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και χωρίς να συμβεί κάποιο ατύχημα στη διαδρομή η κυβέρνηση θα μπορέσει να φτάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της ως τις 19 Ιουλίου, που σημαίνει ότι τα δημόσια ταμεία αντέχουν ως την ημερομηνία αυτή.

Ομως, στις 20 Ιουλίου αν δεν βρεθεί λύση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, αφού την ημερομηνία αυτή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει ομόλογα πάνω από 3,2 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το συνδυασμό της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων όλων των φορέων της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, καθώς και από τις υποχρεώσεις για πληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ και καταβολή τόκων και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Από τους φορείς του Δημοσίου η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει, εφόσον χρειαστεί περί τα 3,5 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στο NewsIt.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο είναι σε λογικά επίπεδα και συνεπώς κρίνεται εφικτό ότι θα βρεθούν τα κονδύλια.

Ο άγνωστος χ είναι τα έσοδα και γι΄ αυτό το λόγο “εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να αυξήσουμε τα έσοδα και να περιορίσουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού” δήλωσε στο NewsIt ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας.

Μάλιστα, “για να καταφέρουμε να περικόψουμε περιττές δαπάνες διαβάσαμε και εξετάσαμε γραμμή -γραμμή του 4770 κωδικούς του προϋπολογισμού”, πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.
- Στις 20 όμως Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ - Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Δημόσιο προσδοκά να αντλήσει περί τα 3,5 δισ. ευρώ - O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Μάρδας αποκάλυψε πως εξετάζουν γραμμή-γραμμή κάθε κωδικό του προϋπολογισμού - Αποκάλυψε επίσης πως τα έσοδα αν και ξεκίνησαν καλά, έκαναν μία κοιλιά λόγω των εορτών του Πάσχα - Η κυβέρνηση για την ΠΝΠ απαντά πως είναι μία πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες Οσον αφορά στα έσοδα του Απριλίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν καλά, στη συνέχεια έκαναν μία μικρή κοιλιά που αποδίδεται στις γιορτές του Πάσχα και το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες ελπίζουν ότι θα κινηθούν ικανοποιητικά, γιατί έχει αρχίσει να τρέχει και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Η πρώτη ένδειξη -λένε- είναι ικανοποιητική αφού ως την Κυριακή το βράδυ είχαν υποβληθεί 32.000 αιτήσεις περίπου.

Δόσεις προς το ΔΝΤ 

Τι απαντά η κυβέρνηση για τα χρήματα που παίρνει από τα ταμεία

Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει για τα Ασφαλιστικά Ταμεία η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέουν, σημειώνουν ότι η υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους, αποτελεί πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη. 

Με αυτόν τον τρόπο οι φορείς -όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές- εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και πως αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.