Ζητούν από τους αγρότες να επιστρέψουν 387,4 εκ. ευρώ, Στη Βουλή το «πακέτο Χατζηγάκη»


Την ανάκτηση παράνομων αγροτικών κρατικών ενισχύσεων ύψους 387,4 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2009 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή.
Περισσότεροι από 800.000 αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν την ανωτέρω περίοδο από το «πακέτο Χατζηγάκη», οι οποίες κρίθηκαν μη συμβατές προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία χαρακτηριζόμενες ως κρατικές ενισχύσεις.
«Η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μιας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το κράτος-μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας» αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.
«Η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μιας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το κράτος-μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας» αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών. 
Οπως όλα δείχνουν εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει προθεσμία, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει περίοδο 4 μηνών για την ανάκτηση των σχετικών ποσών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου).
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, «εν προκειμένω, δεν τίθεται κατ' αρχήν ζήτημα δημιουργίας δημοσιονομικού κενού συνεπεία της απόφασης Τ-52/12 του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς υπόχρεες για την καταβολή των προς ανάκτηση ποσών είναι όσοι έλαβαν ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες θα αποδειχθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του Κανονισμού περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».
Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «μόνο εφόσον δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων (αγροτών) που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκτηση, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι για κάθε επιμέρους υπόθεση, οι ελληνικές αρχές προβαίνουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σε κάθε δυνατή ενέργεια και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διευθέτηση για τις επιχειρήσεις».
Τέλος, ο υπουργός σημειώνει στην απάντησή του ότι την αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό της διαδικασίας επιστροφής των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Καθημερινή (Προκόπης Χατζηνικολάου)