Εκοψαν το επίδομα τοκετού στις μητέρες!


Ενημέρωση του Συλλόγου Γυκαικών Τρικάλων για τις εξελίξεις στο θέμα του επιδόματος τοκετού
H Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας μέσα από τις ομάδες και τους συλλόγους της σε όλη τη χώρα αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλίες σχετικά με το επίδομα τοκετού-με αφορμή μάλιστα και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα:
 Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του 2012, το επίδομα των 900 ευρώ καταργήθηκε για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια και διατηρήθηκε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι.
Ορισμένες γυναίκες που γέννησαν μετά από αυτή την περικοπή, βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαίτηση του ΙΚΑ να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια.
 Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές.
Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά.
Αρχές της εβδομάδας αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Μαιρήνη Στεφανίδη, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Α. Μπέζα, προκειμένου να του θέσει το ζήτημα του επιδόματος τοκετού.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κινητοποίησης που οργάνωσε η ΟΓΕ στις 14 Ιούλη στο υπουργείο.
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ τόνισε στον υφυπουργό ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνουν μητέρες «ραβασάκια» με τα οποία το ΙΚΑ τις καλεί να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το επίδομα, γιατί τους καταβλήθηκε μετά την κατάργησή του από τον ΕΟΠΥΥ το Νοέμβρη του 2012. Μάλιστα επέδωσαν στον υφυπουργό σχετικά έγγραφα με τα οποία μητέρες ενημερώθηκαν πως πρέπει να επιστρέψουν έντοκα το ποσό των 900 ευρώ μέσα σε 15 μέρες, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες κατασχέσεων.
 Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Με δεκάδες μητέρες να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε τη θέση της ΟΓΕ, πως είναι ανεπίτρεπτο το ποσό του επιδόματος να χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι και υπογράμμισε πως οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ διεκδικούν επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες και ανασφάλιστες, σαν μια ελάχιστη παροχή προς τη λαϊκή οικογένεια.
Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα των γυναικών που έχουν βρεθεί «χρεωμένες», αφού, όπως είπε, δεν γνώριζε πως έχει προκύψει τέτοιο πρόβλημα.
 Όσο για την επαναφορά του επιδόματος, στάθηκε κυρίως στο «δημοσιονομικό πρόβλημα» που θα δημιουργούσε η ικανοποίηση του αιτήματος.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων – μέλος της Ο. Γ. Ε. αναδεικνύει το ζήτημα και τοπικά προχωρώντας σε καταγραφή γυναικών που λάβανε τα «ραβασάκια» για την επιστροφή του επιδόματος.
 Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για την αντιμετώπιση ενός μέρους των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια- από τη μονογονεϊκή έως και την πολύτεκνη οικογένεια.
 Για επικοινωνία με το σύλλογο :
 Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων – μέλος της Ο. Γ. Ε. Bας. Τσιτσάνη 1 – 1ος όροφος
e-mail: oge.trikala@gmail.com, τηλέφωνο: 24310-35890
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, μέλος της Ο.Γ.Ε.